Isadou

 

Suriname is het groenste land ter wereld. Ruim tachtig procent van de bodem wordt bedekt met maagdelijk Amazoneregenwoud. Diep in die jungle wonen de Marrons, afstammelingen van gevluchte slaven die hier een vrij leven opbouwden. Door hun geïsoleerde manier van bestaan, ontwikkelde zich een geheel eigen cultuur die wel eens ‘het best bewaarde stukje Afrika buiten Afrika’ wordt genoemd. Doorgaande wegen zijn er niet, de Boven-Suriname is de levensader.

In deze rivier ligt vakantie-eiland Isadou. Deze lodge heeft een lokaal Marron-echtpaar als eigenaar. Selientje Adipi en André Kaise zijn beiden afkomstig van de Saramaccanen, één van de zes Surinaamse Marron-stammen. Vanaf ‘niets’, dat wil zeggen pure jungle, bouwden ze sinds 1994 aan hun droom en openden Isadou in het jaar 2000.

Nog altijd is het eiland een oase van rust. Authentieke houten hutten met eigen douche en toilet staan gegroepeerd rondom een centraal gelegen grasveld waar je makkelijk een balletje kunt trappen. Voor zwemgelegenheid hoefden André en Selientje niets te doen, die is rondom aanwezig. Bruisende soela’s in de rivier zorgen zelfs voor natuurlijke massagebaden. Relaxen in de hangmat, een barbecue rondom een knapperend vuur, Selientjes lekkere maaltijden, een ijskoud pilsje… Het is op Isadou dagelijkse kost.

Aan de overzijde ligt Jaw Jaw. Veel werk op Isadou wordt gedaan door bewoners van dit Marron-dorpje die hun uiterste best doen om het de gasten naar hun zin te maken: de was in de rivier; het schoonmaken van de hutten; het onderhouden van het grasveld; koken; en het begeleiden van toeristen tijdens bijzondere tochten die voor deze lokale bevolking juist zo normaal zijn. De charme van de traditionele gebruiken en omgangsvormen zijn op Isadou daarom goed te beleven. Kortom, Isadou is een paradijs. En de naam? Betekent welkom in de lokale taal, het Saramaccaans.

 

YouTube voorvertoningsafbeelding

Het resort voor ontspanning